Следващият лидер на Шотландия ще бъде обявен в понеделник, съобщи Ройтерс.

...
Следващият лидер на Шотландия ще бъде обявен в понеделник, съобщи Ройтерс.
Коментари Харесай

Обявяват наследника на Стърджън в Шотландия на фона на скандали

Следващият водач на Шотландия ще бъде разгласен в понеделник,  съобщи " Ройтерс ". Победителят измежду тримата претенденти на Шотландската национална партия (ШНП) обаче незабавно ще бъде изправен пред предизвикването да сплоти страна, разграничена по отношение на бъдещето си, както и да съживи придвижването за самостоятелност, което мечтае да постави завършек на своя тривековен съюз с Англия.

ШНП, която ръководи полуавтономното държавно управление на Шотландия, изпадна в рецесия, откогато Никола Стърджън, най-дълго управлявалият водач на страната, разгласи предишния месец , че се отдръпва след осем години, като сподели, че е станала прекомерно разногласна, за водят нацията към самостоятелност.

Двамата съществени претенденти да я заменят си размениха персонални нападки, до момента в който брачният партньор на Стърджън, ръководителят на партията, беше заставен да подаде оставка, откакто пое виновността за заблуждение на обществеността по отношение на спада в партийното участие.

Единството на ШНП, което беше една от мощните ѝ страни, се разпадна заради разногласия за това по какъв начин да се реализира втори референдум за самостоятелност и най-хубавият метод за въвеждане на обществени промени,
 Управляващите в Шотландия разтърсени от кавги преди избора на водач
Управляващите в Шотландия разтърсени от кавги преди избора на водач

След оставката на Стърджън като водач и първи министър

Фаворитът е Хумза Юсаф, предан последовател на Стърджън, подложен на критика поради работата си в държавното управление, в това число ръководството на здравна работа, която се бори да се възвърне от пандемията COVID-19.

Срещу него са Кейт Форбс, министър на финансите на страната и изгряваща звезда, както и Аш Регън. Двете са известни с по-консервативни възгледи по отношение на еднополовите бракове и транссексуалните.

Въпреки че към четирима от 10 шотландци , напускането на Стърджън - харизматичен и могъщ водач - може да забави част от инерцията зад разпадането на Обединеното кралство. Няма съгласувана тактика за това по какъв начин да се наложи нов референдум - една от аргументите Стърджън да подаде оставка.

Шотландия гласоподава срещу независимостта с 55% на 45% през 2014 година Гласуването на Англия за овакантяване на Европейския съюз (ЕС) две години по-късно, когато болшинството от шотландците желаеха да останат, и оправянето на Шотландия с пандемията от ковид, донесоха нова поддръжка за самостоятелност.

Проучване на публичното мнение обаче сподели, че поддръжката за самостоятелност е спаднала до 39% този месец, откакто доближи рекордните 58% през 2020 година
 Никола Стърджън подава оставка като първи министър на Шотландия Обновена
Никола Стърджън подава оставка като първи министър на Шотландия

Очаква се тя да даде време за избор на правоприемник

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР